ZONLICHT IS LEVEN

Niets op aarde is zo belangrijk als zonlicht. Het is de basis van alle leven, van alle bestaan. Niet alleen zijn de planten volledig afhankelijk van zonlicht voor hun energie, Ook de mens dankt zijn bestaan aan de zon. Wanneer de zon schijnt voelt de mens zich persoonlijk fitter, gelukkiger en meer actief. Dit lijkt eenvoudig , maar het is een van de belangrijkste factoren in ons leven van iedere dag.

De invloed van het zonlicht beperkt zich evenwel niet alleen tot het psychologische vlak; het heeft ook vele positieve invloeden op onze gezondheid. Dit word door talrijke onderzoekers sinds jaren onomstotelijk aangetoond en bewezen.

Iedereen heeft zonlicht essentieel nodig 

Door de moderne leefwijze ontvangt de mens het hele jaar door, maar vooral in de winterperiode, veel te weinig zonlicht. Het tekort aan zonnestraling kan gezondheids problemen veroorzaken bij jong en oud.

De betekenis van zonlicht voor een goede gezondheid wordt niet steeds ten volle onderkend. Het totale effect is immers het resultaat van enkelvoudige effecten die inwerken op allerlei stelsels zoals het oog en vooral de huid.

Positieve effecten in het lichaam

Het zijn vooral de UV stralen uit het zonlicht die een gunstige invloed op het organisme uitoefenen. Kleine hoeveelheden, veel minder dan de hoeveelheid straling die nodig is om te bruinen, zijn al ruimschoots voldoende. om onder andere de volgende positieve effecten in het lichaam op te wekken:

  • De regeling van de ademhaling en een verhoogde fysische weerstand.
  • Een gunstige invloed op de bloedsomloop
  • Lichttherapie helpt ook tegen winterdepressie
  • Essentieel bij de productie van Vitamine D3 door het menselijke lichaam zelf.
    (Meer dan 60 % van de Nederlandse bevolking heeft een structureel vitamine D3 tekort!)

Maar de huidige mens behoeft dit zonnelichttekort niet langer lijdzaam te ondergaan! Door gebruik te maken van een goede zonnebank in de ,,donkere’’ maanden ( de maanden met een ,,R”), Kan deze onbalans positief omgebogen worden. Tijdens de zomermaanden doet het natuurlijk zonlicht dit werk.

Verhoging van de weerstand

Naast de reeds vermelde voordelen, kan het opnemen van een hogere dosis UV stralen een persoonlijk effect van fitheid geven,Vitamine D3 stimuleert het lichaamseigen afweersysteem tegen infecties ondersteunt en helpt het weerstandsniveau verhogen.

De huid zelf geeft de beste bescherming

De bruining en de verdikking van de huis als resultaat van de bestraling door de zon of via een zonnebank vormt de natuurlijke bescherming van de huid tegen overmatig zonlicht. Dus juist geprogrammeerde zonnekuur, voorafgaande aan ,,een vakantie naar de zon” geeft tevens huidbescherming. Maar de verkregen zonbeschermingsfactor is echter niet gelijk voor iedereen, omdat van eenieder de huis verschillend is. Daarom moet een bruiningprogamma afgesteld worden op het individuele huidtype en rustig opgebouwd worden, voorzien van de nodige rustperiodes.

Natuurlijk cosmetica voor je huid

Iedereen weet dat de UV stralen door de zon of een solarium geproduceerd, de huid een aangename lichtbruine kleur geven. Althans wanneer dit met mate gebeurt! Het resultaat bevredigt niet alleen de persoon zelf, het komt ook goed over bij collega’s en vrienden. Dit alles versterkt het daarom ook het zelfvertrouwen. Naast dit psychologische effect wordt de huid zelf beter voorzien van zuurstof.

Voorkomen is beter dan genezen

Sedert de vroege oudheid wordt het zonlicht als therapie gebruikt. De eerste successen werden door observatie vastgesteld. Vanaf het begin van de eeuw hebben talrijke wetenschappelijke studies de gunstige invloed van het zonlicht proefondervindelijk aangetoond en dit zowel voor het zonlicht als voor ultraviolette stralen. Bij kleine doses bleek UV het meest effectief.

Fotosynthese van vitamine D3

Het is wetenschappelijk bewezen dat de huid UVB stralen opneemt, vitamine D3 in het lichaam wordt geproduceerd. ( dit zowel door het natuurlijk zonlicht als bij het gebruik van een solarium.) Dit vitamine is essentieel bij de aanmaak van beenweefsel ( waar het tussenkomt in de calciumafzetting in het been). UV therapie kan en wordt gebruik in de behandeling van ziekten zoals o.a. Zonneallergie Psoriasis en Eczeem Osteoporose, Vitiligo etc. Verschillende wetenschappers hebben aangetoond dat het vitamine D3 ook invloed heeft op talrijke andere lichaamsfuncties.

Toename van vele lichaamsfuncties

Wetenschappelijke onderzoeken hebben eveneens aangetoond dat een UV- behandeling de algemene bloedcirculatie verbetert o.a. door een betere opname van zuurstof, een normalisatie van de polsslag en de ademhaling. Hierdoor kan een opmerkelijke toename van onze prestaties worden beïnvloed.

Contactgegevens zonnestudio's

Zonnestudio Lunteren

BARNEVELDSEWEG 35
6741 LJ LUNTEREN
TEL. 0318-485029

Zonnestudio Barneveld

RAADHUISPLEIN 51
3771 ER BARNEVELD
TEL. 0342-760032

Zonnestudio Harderwijk

DEVENTERWEG 20
3843 GD HARDERWIJK
TEL. 0341-431152